Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Q&A Wat is 'riba' en is het verzet daartegen permanent?

Wednesday23 January 2019

Wat is 'riba' en is het verzet daartegen permanent?

 

 

Riba is het islamitische begrip voor rente en woeker (zij maakt terecht geen onderscheid) en dat toont mooi aan dat verzet hiertegen al sinds het begin van de geschiedenis gaande is. De geldwisselaars in de tempel heten vandaag gewoon de bankiers, verder is er geen verschil. En over verschil gesproken, voor islam (en jodendom) is er geen onderscheid tussen sociale en religieuze wetgeving (sharia).

 

Ook wat fractionele reserves betreft, zegt het islamitische bankieren: wij lenen niet uit wat we niet hebben. De islamitische banken scheppen daardoor geen geld (d.m.v. krediet), maar zijn bemiddelaars tussen spaarders en investeerders. Spaarders (die wel degelijk een winstuitkering kunnen ontvangen) zijn bij islamitische banken eerder kleine aandeelhouders van de bank. Want tegenover een winstuitkering hoort (conform het renteverbod) het risico van een aandeelhouder te staan.

In theorie tenminste, in de islamitische landen wordt immers de keuze gelaten om mee te kunnen in de financiƫle wereld, in die zin is het dus de vraag of wij niet op een verwestersing van de islam afstevenen, zoals inmiddels met het katholicisme al het geval is (Tweede Vaticaans Concilie).

Consumptieve leningen (waar Citibank - overigens grotendeels in Arabische handen - bij ons berucht om is) moeten renteloos zijn, omdat ze geen productief karakter hebben. Wij zouden eraan kunnen toevoegen dat sociale wetgeving en sociale zekerheid ervoor moet zorgen dat de mensen dergelijke leningen niet nodig hebben.

Het verzet is van alle tijden en religies, het antwoord is dan ook de eeuwige strijd tegen leenkapitaal in al haar vormen. Dit is een primair ideaal, een transcendente wet, omdat woeker in de kleinste hoekjes kan schuilen.

 

Last modified on Sunday, 01 April 2012 13:13

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter