Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Blog Samenwerking overheidsbedrijven en partijen geen corruptie, maar inschattingsfout

Wednesday20 February 2019

Tuesday, 03 December 2013 10:58

Samenwerking overheidsbedrijven en partijen geen corruptie, maar inschattingsfout

Written by 

 

Hoe men zich op de ranglijst van corrupte landen een mooie plaats kan veroveren? Laat bedriegers hun straf afkopen en noem dat 'wettelijke' afkoop. Zo ontloop je de verdachtmaking van morele of feitelijke corruptie, als de zaak door de gerechtelijke molen zolang laat gerekt wordt dat de daders straffeloos worden. Dan heet het geen corruptie meer, maar recht. Normaal in een ultraliberale maatschappij, niks corrupts aan.

Ondersteuning van burgerlijke partijen door overheidsbedrijven noemen we - als het uitkomt - een vergissing of inschattingsfout. Een minister die met zijn poten en oren verwikkeld is in een bedrijf zoals 'Electrawinds', dat voor 150 miljoen aan subsidies over de balk gesmeten heeft, noemen we een vorm van publiek-private samenwerking (PPS). De corrupte politicus zorgt als 'privéaandeelhouder' (in een nevenbedrijf) voor zijn eigen zak (dat is de private inbreng) en verdient zo een stuiver bij. De man in kwestie moet dan ook enkele ex-echtgenoten en kinderen onderhouden. Die bezorg je dan 'werk' in de volle of semi-PPS bedrijven. In Congo doen 'familievaders ' die in de politiek zitten dat ook. Wat je niet al kan leren van de 'multicultuur'! Matonge aan de kust! (Onze integere minister woont 'officieel' in Oostende, maar dat is een andere grap!)

In ruil zorgt deze minister voor bakken overheidsgeld voor de collega's  en aandeelhouders binnen dat bedrijf. Die zijn aandeelhouders van staatsgeld, niet van hun eigen geld welteverstaan (ze zijn niet zot om daar eigen geld in te steken!). Dat is dan de publieke inbreng. Dat privaat en publiek eigenlijk om hetzelfde draaien, in dit geval de verrijking van enkelingen, zou men in een 'normaal' land corruptie durven te noemen. Hier noemen we dat een 'spijtige' samenloop van omstandigheden. De minister blijft op zijn dik betaalde post ‘voortschransen’, terwijl hij ons de les spelt dat we allemaal 'eerlijk' moeten handelen. Eigenlijk zou het omgekeerd moeten zijn, maar what the fuck. En zo komt België in de top 15 van minst corrupte landen terecht.

Als verkrachtingen geherdefinieerd zouden worden als seks met 'eenzijdige' toestemming, komt België misschien ook aan de top van landen waar geen 'verkrachtingen' plaatsvinden.

Hoe daar nog niemand eerder aan gedacht heeft?


 

VRT ‘per ongeluk’ sponsor van SP.A-festival

Cobra.be, de cultuursite van de openbare omroep, trekt zich terug als partner van het Festival van de Gelijkheid, een evenement dat wordt georganiseerd door de progressieve vzw Curieus, een culturele organisatie gelinkt aan de SP.A. Dat schrijft De Morgen.

Donderdag en vrijdag vindt in de Gentse Vooruit het Festival van de Gelijkheid plaats. Op het programma staan interviews, lezingen en exposities met een resem schrijvers, journalisten en opiniemakers, over gelijkheid, diversiteit en vrijheid.

Zowat alle boegbeelden van de SP.A komen langs voor interviews en speeddates. Zaterdag vindt in dezelfde Vooruit ook het SP.A-congres plaats.

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) stelde vast dat Cobra.be, de cultuursite van de VRT, als partner van het festival op flyers, advertenties en de website van het festival prijkte. En dat kan niet want de openbare omroep mag geen partner zijn van een evenement dat reclame maakt voor één politieke partij.

Vandaele stelt vandaag in een commissie Media een parlementaire vraag over de kwestie, maar de VRT besliste intussen zich terug te trekken als partner. ‘De vzw had Cobra.be gevraagd als partner om iets te doen rond de boekendokter, maar we wisten toen niet dat het festival een partijpolitiek luik heeft’, aldus VRT-woordvoerder Stijn Ombelets uit. ‘Eens we dat wisten, hebben we meteen geoordeeld dat dat niet kan.’

Twee jaar geleden was er een gelijkaardig incident. Toen trad de Ketnetband op op een familiedag van de N-VA en oordeelde de VRT achteraf dat er een inschattingsfout was gemaakt.

Bron: De Standaard

 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter