Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Blog Ford Genk sluit de deuren: de liberale staat is nutteloos

Wednesday20 February 2019

Wednesday, 24 October 2012 10:18

Ford Genk sluit de deuren: de liberale staat is nutteloos

Written by 

Vandaag is de sluiting van Ford Genk aangekondigd. Di Rupo (in een Duitse Audi A8) en Kris Peeters (in een Duitse Mercedes) zijn op het moment van schrijven onderweg, maar zij zullen daar niets aan kunnen veranderen. De fabriek sluit en 15.000 man staan straks op straat (incl. toeleveringsbedrijven).

Waarom valt er niets aan te doen? Wel, ten eerste, de overheid kan de nationale industrie niet beschermen tegen import en delokaliseringen. Ten tweede, de overheid kan niet tussenkomen in de beslissingen van multinationals. Ten derde, de overheid kan de nationale markt niet verplichten tot nationale productie af te nemen.

Ten vierde, de overheid kan niet alsnog het roer omgooien, want dan gaat ze in tegen haar eigen wetten en die van de Europese Unie. Allebei beëdigd door alle grote partijen, vooral door de N-VA en haar neoliberale pro-EU ideologie.

De onderwerping aan de regels van de Europese Unie als neoliberaal dogma maakt onze industrie onmogelijk. En ondertussen leggen landen zoals China en de Verenigde Staten wel protectionnistische maatregelen op die hun nationale industrie beschermen. En wanneer Duitsland dat doet, dan kan men dat tot in onze hoogste politieke kringen niet eerlijk vinden, zij laten hun bevoorrechte positie als het enige industrieland in Europa niet los.

Dat is de realiteit. En de belofte van een sociaal Europa is net zo'n grote leugen als de contracten die de werknemers en de overheid met de bazen van Ford hadden gesloten.

Thierry Vanroy

 

Veelbesproken spreker, schrijver en activist. Thierry Vanroy gaat in tegen conventionele wijsheden. Hij maakt er een bloedsport van heilige huisjes omver te stoten. Thierry Vanroy zijn stokpaardjes zijn economie, anti-communautarisme, anti-populisme, etatisme en anti-regionalisme. Thierry neemt het op zijn persoonlijke blog ook regelmatig op tegen islamofobie.

Website: blog.thierryvanroy.be/

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter