Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels Thierry Vanroy

Wednesday20 February 2019

Thierry Vanroy

Thierry Vanroy

 

Veelbesproken spreker, schrijver en activist. Thierry Vanroy gaat in tegen conventionele wijsheden. Hij maakt er een bloedsport van heilige huisjes omver te stoten. Thierry Vanroy zijn stokpaardjes zijn economie, anti-communautarisme, anti-populisme, etatisme en anti-regionalisme. Thierry neemt het op zijn persoonlijke blog ook regelmatig op tegen islamofobie.

Vandaag is de sluiting van Ford Genk aangekondigd. Di Rupo (in een Duitse Audi A8) en Kris Peeters (in een Duitse Mercedes) zijn op het moment van schrijven onderweg, maar zij zullen daar niets aan kunnen veranderen. De fabriek sluit en 15.000 man staan straks op straat (incl. toeleveringsbedrijven).

Waarom valt er niets aan te doen? Wel, ten eerste, de overheid kan de nationale industrie niet beschermen tegen import en delokaliseringen. Ten tweede, de overheid kan niet tussenkomen in de beslissingen van multinationals. Ten derde, de overheid kan de nationale markt niet verplichten tot nationale productie af te nemen.

Ten vierde, de overheid kan niet alsnog het roer omgooien, want dan gaat ze in tegen haar eigen wetten en die van de Europese Unie. Allebei beëdigd door alle grote partijen, vooral door de N-VA en haar neoliberale pro-EU ideologie.

De onderwerping aan de regels van de Europese Unie als neoliberaal dogma maakt onze industrie onmogelijk. En ondertussen leggen landen zoals China en de Verenigde Staten wel protectionnistische maatregelen op die hun nationale industrie beschermen. En wanneer Duitsland dat doet, dan kan men dat tot in onze hoogste politieke kringen niet eerlijk vinden, zij laten hun bevoorrechte positie als het enige industrieland in Europa niet los.

Dat is de realiteit. En de belofte van een sociaal Europa is net zo'n grote leugen als de contracten die de werknemers en de overheid met de bazen van Ford hadden gesloten.

De blog "Wall Street Rant" heeft een 13-stappenplan opgesteld voor een exit uit de eurozone. Hoewel het interessant is om alles eens op een rijtje te zetten, wil ik er wel even aan toevoegen dat dit op die manier niets zal oplossen. Het gaat ervan uit dat een uitstap onderhandeld kan worden met de internationale financiers, als je kijkt hoe Griekenland nu gemangeld wordt, dan valt dat te betwijfelen. Het gaat er bovendien van uit dat je geloofwaardigheid zal hebben in de internationale markt, wat ook te betwijfelen valt. Laat staan dat het negeert of die internationale markt zelf niet juist failliet is (hint: dat is ie).

In de plaats, hier een stappenplan volgens nationaaldemocratische monetaire theorie. Twee opmerkingen wel, her en der ga ik noodgedwongen kort door de bocht, dit zijn slechts de grote lijnen. Ik kan er zelf duizend opmerkingen bij maken, dus wie dit experiment diepgaand onder de loep wil nemen, die moet weten dat wij daar altijd bereid toe zijn. Tweede opmerking, het dramatisch effect en licht sarcasme is even voor het dramatisch effect en licht sarcasme gedaan, maar het kan ook wat meer geleidelijk gebeuren (afgezien van waar er een first-mover advantage is).

Komt ie:

1. Roep het parlement bijeen in het weekend, voer de provisionele wetten in en breek met alle Europese verdragen tot op zijn minst het Verdrag van Rome. Publiceer een reeks beschuldigingen aan het adres van de Troika, over hoe zij de crisis zelf hebben veroorzaakt. Als je de financiële wereld in de chaos stort, doe het dan meteen goed. Oh, en sluit de grenzen en geef internationale 'adviseurs' tot middernacht om het land te verlaten, maar verbied de multinationals hun fabrieken terug te trekken op risico van nationalisering.

2. Roep de ambassadeurs van de BRIC-landen en hun invloedssfeer bijeen. Bekom garanties met hen, stop onnozelheden zoals het olie-embargo tegen Iran en het wapenembargo tegen China als blijk van goede wil. Beloof hen ondermeer parallel nieuwe obligaties tegen exclusieve voorwaarden. Die kunnen dan kunnen gebruikt worden om rechtstreeks de oude obligaties af te betalen eens een akkoord met de Trojka bereikt wordt. Zo worden de schulden onttrokken van de financiële pool en schakelt het land over naar de politieke invloedssfeer dat maar wat graag zo'n precedent zal willen scheppen om zich internationaal te laten gelden.

3. Voer een nieuwe munt in die de huidige deposito's in euro moet vervangen.

Friday, 18 November 2011 11:51

NAZICHTSCATEGORIE

Dit is de Categorie 'NAZICHT'. Alles in deze categorie wordt eerst door de Beheerders nagekeken en dan verplaatst naar de geschikte categorie.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter