Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels 13 Stappen voor een Euro-Exit en Nationaal Herstel

Thursday21 February 2019

Friday, 02 March 2012 11:04

13 Stappen voor een Euro-Exit en Nationaal Herstel

Written by 

De blog "Wall Street Rant" heeft een 13-stappenplan opgesteld voor een exit uit de eurozone. Hoewel het interessant is om alles eens op een rijtje te zetten, wil ik er wel even aan toevoegen dat dit op die manier niets zal oplossen. Het gaat ervan uit dat een uitstap onderhandeld kan worden met de internationale financiers, als je kijkt hoe Griekenland nu gemangeld wordt, dan valt dat te betwijfelen. Het gaat er bovendien van uit dat je geloofwaardigheid zal hebben in de internationale markt, wat ook te betwijfelen valt. Laat staan dat het negeert of die internationale markt zelf niet juist failliet is (hint: dat is ie).

In de plaats, hier een stappenplan volgens nationaaldemocratische monetaire theorie. Twee opmerkingen wel, her en der ga ik noodgedwongen kort door de bocht, dit zijn slechts de grote lijnen. Ik kan er zelf duizend opmerkingen bij maken, dus wie dit experiment diepgaand onder de loep wil nemen, die moet weten dat wij daar altijd bereid toe zijn. Tweede opmerking, het dramatisch effect en licht sarcasme is even voor het dramatisch effect en licht sarcasme gedaan, maar het kan ook wat meer geleidelijk gebeuren (afgezien van waar er een first-mover advantage is).

Komt ie:

1. Roep het parlement bijeen in het weekend, voer de provisionele wetten in en breek met alle Europese verdragen tot op zijn minst het Verdrag van Rome. Publiceer een reeks beschuldigingen aan het adres van de Troika, over hoe zij de crisis zelf hebben veroorzaakt. Als je de financiële wereld in de chaos stort, doe het dan meteen goed. Oh, en sluit de grenzen en geef internationale 'adviseurs' tot middernacht om het land te verlaten, maar verbied de multinationals hun fabrieken terug te trekken op risico van nationalisering.

2. Roep de ambassadeurs van de BRIC-landen en hun invloedssfeer bijeen. Bekom garanties met hen, stop onnozelheden zoals het olie-embargo tegen Iran en het wapenembargo tegen China als blijk van goede wil. Beloof hen ondermeer parallel nieuwe obligaties tegen exclusieve voorwaarden. Die kunnen dan kunnen gebruikt worden om rechtstreeks de oude obligaties af te betalen eens een akkoord met de Trojka bereikt wordt. Zo worden de schulden onttrokken van de financiële pool en schakelt het land over naar de politieke invloedssfeer dat maar wat graag zo'n precedent zal willen scheppen om zich internationaal te laten gelden.

3. Voer een nieuwe munt in die de huidige deposito's in euro moet vervangen.

4. Voer een tweede nieuwe munt in. Deze wordt gekoppeld aan goud. Dit zal een 'investeringsmunt' zijn, wat betekent dat zij die investeren in het land, hun geld in goud kunnen terugkrijgen. Om de goudreserves op te hogen, moet het echter ook mogelijk zijn met goud te investeren. Koop desnoods een deel goud aan tegen devaluering van de munt onder Stap 3, met de optie voor de inwoners om hun rekeningen in die goudmunt omgezet te krijgen. Deze munt is echter uitsluitend bruikbaar voor investering en niet voor private consumptie. Hier geldt op dit moment een verborgen 'prisoner's dilemma', want het eerste land dat dit waagt zal gigantische investeringen bekomen, de goudprijs zal binnen de kortste keren de hoogte in gaan, wat zowel het land, de inwoners als de investeerders blij maakt. Deze munt moet echter slechts een tijdelijk fenomeen zijn, dit betekent niet de permanente terugkeer naar een goudstandaard maar het gebruik van een 'first-mover advantage'.

 

5. Voer een derde nieuwe munt in. Deze zal in de vorm van wissels zijn. Dit is een tweede 'investeringsmunt', wissels worden door de overheid uitgeschreven om publieke werken te financieren. Aannemers worden met die wissels betaald, maar deze kunnen niet gemonetiseerd worden tot een periode van X jaar voorbij is, in de tussentijd zijn deze wel geldig betaalmiddel voor nieuwe investeringen. Zo kan men verdere investeringen aanzwengelen, werkloosheid verminderen, infrastructuur herbouwen en competitiviteit verhogen, zonder dat het iets hoeft te kosten en zonder dat de internationale markt eraan te pas moet komen.

6. Herstel de nationale centrale bank in haar bevoegdheid. Laat hen een plan opstellen voor de drie munten synchroon in te voeren.

7. Blokkeer de internationale transfer van euro's. Dit voorkomt kapitaalvlucht. Geef de bevolking een beperkte periode om hun geld van het buitenland terug te halen alvorens hier progressief in de tijd boetes op worden gelegd.

8. Sluit de banken vanaf maandag een dag of twee zodat de deposito's kunnen overstempeld worden. Hou de spaartegoeden daarna nog steeds bevroren en geef de spaarder de mogelijkheid in de nieuwe goudmunt mee te stappen. Wie dat niet doet, krijgt de spaartegoeden pas mondjesmaat en na devaluering terug.

9. Begin de nieuwe munt te drukken, de goudmunt en de wissels kunnen ter plekke door de banken gedrukt worden in de vorm van unieke certificaten.

10. Wissel zelf de obligaties in tegen nieuwe obligaties met langere duur, tegen lager tarief en met een afschrijving ongeveer 50% (wat de Trojka aan Griekenland heeft toegestaan, maar zonder hun dictaat natuurlijk). Blijf volhouden en aanvaard onderhandelingen pas nadat een bekentenis van schuld is afgelegd. Gebruik bovendien enkel de nieuwe nationale munt, geen van de twee investeringsmunten. Dit zal de bevolking aan je zijde krijgen tijdens de onderhandelingen, omdat het hier om hun geld gaat. Hoe beter de voorwaarden, hoe minder devaluering.

11. Sta de nieuwe munt uiteindelijk toe vlottend op de markt te drijven. Dit zal de munt automatisch devalueren, maar ook dit zal een stimulus zijn voor herstel.

12. Houd een nationale en internationale verklaring over de koers van het land en het herstelplan. Gebruik de aandacht voor enkele radicale maatregelen aan te kondigen, zoals dat de bevolking het recht heeft lokale en regionale munten te starten. Plan een internationaal congres voor deze nieuwe richting van nationaaldemocratie te presenteren.

13. Begin post-factum pas met onderhandelingen om de val van ECB, IMF en andere internationale instellingen te verzachten. Tegen die tijd is iedereen al wakker geworden in een nieuwe wereld, dus is hun onderhandelingspositie veel te zwak geworden om nu nog eisen te stellen.

Extra:

14. Wacht tot de Verenigde Staten je beschuldigt van atoombommen te bouwen in je kerncentrales.

Thierry Vanroy

 

Veelbesproken spreker, schrijver en activist. Thierry Vanroy gaat in tegen conventionele wijsheden. Hij maakt er een bloedsport van heilige huisjes omver te stoten. Thierry Vanroy zijn stokpaardjes zijn economie, anti-communautarisme, anti-populisme, etatisme en anti-regionalisme. Thierry neemt het op zijn persoonlijke blog ook regelmatig op tegen islamofobie.

Website: blog.thierryvanroy.be/

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter