Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels Lang leve de hoofddoek!

Thursday21 February 2019

Sunday, 26 April 2009 18:41

Lang leve de hoofddoek!

Written by  D. Jansegers

 

Met het N-SA hebben we geen enkel probleem met het bestaan van de hoofddoek zoals die in de islamwereld tot de vrouwenkleding wordt gerekend. We zijn dus tegen een verbod op die hoofddoek en andere religieuze symbolen, en we zijn tevreden dat die hoofddoek meer en meer het straatbeeld bepaalt van de vreemdelingenwijken in onze steden! Gans die discussie over de islamitische hoofddoek (de tchador) is net als het voortdurende gezaag over “de islam” vanuit rechts-nationale en neoconservatieve hoek een valse discussie die uiteindelijk leidt tot volksbedrog. De man in de straat gaat denken dat wanneer een vreemdeling zijn kledij- en uiterlijke levensstijl aanpast, er geen probleem met multicultuur meer is. De onzin van het zich aanpassen, het zich assimileren (een vorm van vreemdelingenintegratie) is zelfbedrog. De hoofddoek wordt met de dag meer populair bij islamitische meisjes en vrouwen, soms uit vrije wil en soms vanuit de familie “aangeraden”. Met het N-SA zijn we vooral blij dat die hoofddoek-kwestie met de regelmaat van de klok in de media opduikt en dat kan opgemerkt worden dat de afkeer ervoor bij de eigen bevolking enkel maar toeneemt. De redenen daarvoor halen we hier aan, op citaat: 

“1. Iemand die een hoofddoek draagt zou zogezegd niet voldoende blijk geven van integratie. Maar moeten wij dat dan niet aanmoedigen en goedkeuren? Zijn wij wel voor integratie? Het is net door het dragen van de hoofddoek dat een deel van de hier aanwezige vreemdelingen zich onderscheiden van de autochtonen. Door het dragen van de hoofddoek (voor zover dit een vrije keuze is) willen heel wat vrouwen hun 'anders zijn', hun niet-Europese identiteit affirmeren en bevestigen. Momenteel is er spijtig genoeg geen enkele partij meer die de terugkeeroptie bepleit.Elke partij verschuilt zich achter aanpassing en integratie. Maar is een Nederlands onkundige Marokkaanse vrouw zonder hoofddoek dan wel geïntegreerd en is een perfect Nederlands sprekende Turkse vrouw met hoofddoek plots slecht geïntegreerd? Die discussie wordt spijtig genoeg niet gevoerd, ook niet in de Vlaamse Beweging. Hierover hebben de toonaangevende Vlaamse strijdverenigingen nog geen woorden gerept. Zo voert TAK, terecht, axie tegen de Fransdolle politiek in de rand rond Brussel. Maar wat geniet de voorkeur: een Frans sprekende blanke Europeaan of een Nederlands sprekende islamitische Nigeriaan? Voor ons gaat de Vlaamse en Europese identiteit verder dan wat linguïstiek geleuter. Wij zeggen dus: 'draag gerust die hoofddoek maar doe het bij u en niet bij ons'.

 

 

2. Als morgen de hoofddoek niet meer in het straatbeeld aanwezig is, betekent dit niet dat het Europese probleem van de oprukkende pigmentering van de baan is. Het immigratieprobleem wordt herleid en kortzichtig beperkt tot een afkeer van de islam. Wat dan te denken van al die Kosovaren, Albanezen, Assyriërs, Armenen, Georgiërs, Oezbeken, Roma en negers uit alle hoeken van Afrika? Velen van hen zijn geen moslims maar animisten en/of christenen. Zij dragen geen hoofddoek, geven zij dan wel blijk van een geslaagde integratie? En zijn zij dus bijgevolg welkom in onze streken? Wat ons betreft is de vraag stellen ze ook beantwoorden: neen!

 

3. Ook al zijn we geen confessionele groepering, toch erkennen we dat naast heidendom ook het christendom een enorme invloed op Europa heeft uitgeoefend. Of dit al dan niet ten goede was, is een andere discussie. Feit blijft dat het christendom een belangrijk deel uitmaakt van het Europese verleden. Heel wat muziek, schilder- en bouwkunst stond in het teken van de religie en heeft mee bijgedragen tot de culturele grootheid van Europa. Het is dan ook niet toevallig dat Chirac en Dewael alle religieuze symbolen in de openbare dienstverlening viseren. Dat betekent dat niet alleen de hoofddoek maar ook de kruisbeelden en Thorhamers moeten verdwijnen (en ook de keppeltjes, maar hiervoor verwijs ik dan weer naar punt 2). Is het dat wat wij willen?

 

Het laatste Europese Rijk verplichtte aan bepaalde bevolkingsgroepen om een bepaald symbool zichtbaar op de kleding te dragen, kwestie van deze groep duidelijk herkenbaar te maken t.o.v. de rest van de bevolking. Dit wordt ook nog heden als mensonterend beschouwd. Maar als de dag van vandaag bepaalde bevolkingsgroepen vrijwillig zulk symbool wensen te dragen, is dit niet langer mensonterend en beledigend gezien het vrijwillige karakter ervan. Dus wat ons betreft: lang leve de hoofddoek!”

Bron: Jansegers, D. ‘Lang leve de hoofddoek’. In: Nationalistische Agenda, nr.41, 2004, p.3.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter