Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels America First ... en wij

Wednesday20 February 2019

Thursday, 28 April 2016 18:26

America First ... en wij

Written by 

Het eigen-volk-eerstprincipe (dat Trump als ‘America first’ omschrijft), normale relaties met Rusland terwijl China in het oog wordt gehouden én islamitisch expansionisme wordt bevochten en vernietigd. Daar kunnen we ons wel in vinden, en als dat betekent dat de Europese landen zelf meer voor hun veiligheid moeten instaan, dan zeggen we daar ook 'ja' op. Omdat dat minder afhankelijk van de USA maakt zonder dat we direct op ramkoers met de VS moeten.

Dat zal uiteindelijk ook moeten leidden tot meer evenwichtige handelsrelaties met America, waarbij we Europese handels en financiële overschotten niet uitsluitend naar de V.S transfereren maar binnen de Europese markt investeren en verhandelen, dit door middel van inflatie ( wanneer we van de euro af zijn en terug nationale munten hebben ) in de tekortlanden. Daar hebben we geen politieke Unie voor nodig maar wel een degelijke handels en financiële ideologie die op nationale soevereiniteit stoelt maar economisch vermengd is met een Keynesiaanse subsidiariteit tussen staten.

 

En dan is een versterking van defensie en van defensie-uitgaven door nationale staten perfect mogelijk. Want als we kijken naar de defensie-uitgaven van Griekenland vandaag ( onder een extreemlinkse regering) die 2,8% van het BBP aan hun defensie uitgeven 5,8 miljard euro ( de meeste Europese staten geven amper 1% van hun BNP uit) en we bieden hen de mogelijkheid van devaluatie en inflatie, dan heb je een perfect middel van steun tussen staten wat betreft defensie terwijl we toch onafhankelijke staten blijven en geen soevereiniteit moeten opgeven. En het is goed voor de economie van de (productieve) overschotlanden. Dan is het niet nodig Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te kopen maar kunnen we die van kartelbedrijven binnen Europa laten produceren en verkopen aan wie ze nodig heeft. Dat kan ook op wereldschaal zonder centrale bureaucratie in Brussel. economische kartels behoeven geen superstaat voor het verwerven van staatssteun ( wat ze nu met de Unie betrachten) maar wel een evenwichtige staatsinterventie van nationale staten als aandeelhouders (en mede-eigenaars) van bedrijven. Solidarisme via co-eigendom en corporatief bezit via de eigen staten en volkeren. .

 

Met Trump aan de macht in de V.S kunnen onze Europese natiestaten terug meer onafhankelijk worden, onafhankelijk van de USA, maar ook weggaan uit de Europese Unie dat als dwangbuis voor kleine natiestaten -zoals ons land -wordt gebruikt. Obama en de huidige ( maar ook Clinton) Amerikaanse elite willen dat de Europese Unie blijft bestaan omdat ze dan makkelijker een globale deal met de grootste Eurolanden ( vooral Duitsland) denken te kunnen afsluiten, waarbij Duitsland de negatieve aspecten van dergelijke deal  kan verhalen op andere landen van de Unie (loonmatiging in die landen om de aanvoerprijzen van half afgewerkte producten voor de Duitse industrie naar omlaag te halen bijvoorbeeld). Wat nu ook al gebeurt via een loonstop in ons land ,dit met als argument dat we concurrentieel moeten blijven met onze referentielanden ( Nederland Duitsland Frankrijk) en zo de loonkloof met die landen moet dichten. Dat mechanisme zal alleen maar toenemen onder een Duits ( Europees ) Amerikaans verdrag. Die politiek is natuurlijk voor een groot deel van de Amerikaanse elite - en vooral van de finacieringsklasse voordelig,.

Wat de reden is dat veel republikeinen liever de democratische presidentskandidate Clinton aan de macht zien komen - in-plaats van Trump , die een meer isolationistische koers wil varen door Amerika te herindustrialiseren terwijl het financieel establishment wil voortgaan -door middel van schuldopbouw in dollar- verder te teren op industriële overschoten van Duitsland en China.

Een deel van het Amerikaanse elite ( waar Trump toe behoort) beseft echter dat er een her-industrialisering nodig is om de macht van het land terug op peil te krijgen, en dat een loutere financiering van de maatschappij (door schuldopbouw in dollar) America weg houdt van innovatieve productie. Dat maakt America zwak voor chantage van China doordat men voor zijn goederen (en staal voor wapens bijvoorbeeld) afhankelijk is van dat land- men er netto schuldenaar van is.

Vandaar ook de waarschuwing van Trump aan China, maar het wordt steeds moeilijker dergelijke waarschuwingen ook hard te maken als China (maar ook Duitsland) niet bereid zijn Amerikaanse aankopen te doen om zo de handelstekorten weg te werken die America met die landen heeft. Maar om dat te kunnen doen moet America weer eerst haar producticapaciteit opbouwen- en vernieuwende producten fabriceren.

Dat is ongetwijfeld wat Trump bedoeld met ‘America First'  waar wij van kunnen profiteren om meer onafhankelijk van de USA te worden.

Trump en een deel van het Amerikaans establishment willen ( uit noodzaak- maar het maakt voor ons geen verschil om welke reden ze dat doen) dat landen weer meer eigen verantwoordelijkheid dragen, daar moeten we op ingaan met als doel meer soevereiniteit te ontwikkelen tegenover de hegemoon.

Trump kan daar een bondgenoot zijn.

 

 

 

 

 

 

 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter