Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels Politiek profitariaat legt loon van werkende mensen aan banden

Wednesday23 January 2019

Tuesday, 20 November 2012 11:02

Politiek profitariaat legt loon van werkende mensen aan banden

Written by 

 

Terwijl het profitariaat van de particratie gemiddeld tussen de 6.000 en 10.000 euro per maand in hun zakken blijven stoppen, moet nu (vooral middenklasse-) gezinnen waar twee mensen uit werken gaan om rond te komen... een loonstop slikken. 

Net als in elke dictatuur zien we dat de apparatchiks van de EU-sovjet (want dat zijn onze politici) onze corporatistische traditie van overleg tussen werkgevers en werknemers uithollen. Nu tellen alleen de oekazen van de liberaaldictatuur en de god van de concurrentiekracht nog. Het nieuwe heilige kalf van de elite.

Dat op deze manier de tegenstellingen tussen bedrijven die uitvoeren en zij die voor de binnenlandse markt werken vergroot wordt is blijkbaar van geen tel. Dat de consumptie op de binnenlandse markt zal dalen door een loonstop is nochtans evident. En ook de dienstensector zal daardoor een krimp krijgen. En dat in tijden waar iedereen bang is voor wat nog komen gaat. En goed wetende dat de dienstensector in ons land reeds ver de industriële overtreft.

Daarom is het juist noodzakelijk dat er een platform tot onderhandelen bestaat tussen werkgevers en werknemers. Dat is juist wat de klassentegenstellingen neutraliseert en waar mensen die verschillende belangen hebben als corporaties met elkaar kunnen onderhandelen. In dergelijk corporatistisch systeem kunnen ook de belangentegenstellingen van de verschillende kapitaalgroepen beter tot uiting komen. Want het is toch duidelijk dat niet alle sectoren eenzelfde belang hebben bij de discusie over een loonstop. Niet alle kapitaalbezitters hebben eenzelfde belang te verdedigen net alsook de werknemers niet altijd dezelfde belangen hebben. In sommige sectoren kunnen besparingen wel terwijl die in andere tot minder afzet op de binnenlandse markt leiden. Het overleg tussen de corporatieve belangengroepen is daar bij uitstek het middel om een vergelijk in te vinden die in het belang van de verschillende groepen - maar ook in het belang van de natie - zijn.

Een dictaat zoals vandaag opgelegd wordt door een vreemde staat, de EU, is dat juist niet. Deze manier van werken, waar een elite de oekazen van het transnationaal kapitalisme oplegt zal alleen de klassenstrijd aanwakkeren in de natiestaten terwijl het de inkomens uit arbeid naar beneden haalt. Voor het transnationaal kapitaal lijken er alleen maar voordelen met deze werkwijze. Ze overtuigen de massa dat de natiestaat niet meer werkt terwijl juist zij die daar verantwoordelijk voor zijn - zoals de loonstop van vandaag - bewijst meer winsten  te zullen genereren.

Wij solidaristen staan voor intersociaal overleg als basis tot de vorming van een corporatieve staat. Dat deze verfijnd en aangepast moet worden aan de huidige tijd, is daarbij evident. Maar binnen de liberaaldictatuur steunen wij het consensusmodel inzake sociale afspraken. En binnen de solidaristische maatschappij die wij voorstaan zullen wij deze consensus laten samenvallen met de belangen van de natie en de staat.

En dit is geen tegenspraak, kameraden. Want in een solidaristische staat zal de politiek in dienst van het volk staan. En dat in zijn geheel. En de consensus zal in het belang van iedereen zijn. Omdat de staat van iedereen zal zijn.

En niet  meer, zoals nu, in handen van een kliek profiteurs in dienst van het buitenland.

RR

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter