Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels De Europese Unie: de vlucht vooruit en de kans van 2014

Wednesday20 February 2019

Thursday, 28 June 2012 12:26

De Europese Unie: de vlucht vooruit en de kans van 2014

Written by 

 

De Europese Unie kan structureel nooit werken. Vroeger werd je verguisd voor zo'n stelling, vandaag mag iedereen het zeggen. Fundamenteel komt het hierop neer. Het Verdrag van Maastricht, de grondslag voor de Europese Unie, werd onder héél specifieke voorwaarden geratificeerd door de BRD, namelijk: fiscale discipline op nationale basis en dus nooit of te nimmer euro-obligaties of Federal Reserve-esque drukpersen. Maar de keerzijde van de euromunt is dat de Germaanse industriegigant hierdoor een internationale afzetmarkt cadeau kreeg. De euro is goedkoper in Duitsland omdat haar buren minder productief zijn, waardoor haar export relatief goedkoper is en waardoor de netto kapitaalstroom dus naar Duitsland gaat.

Dat dit verhaal tot nog toe door is kunnen blijven gaan is omdat wij onze fondsen ook uit Duitsland halen, anders zouden we snel zonder zitten. Met andere woorden: wij lenen van Duitsland om van Duitsland te importeren. En wij (vooral wij, België en Nederland, dus) bouwden onze economische infrastructuur uit om te exporteren naar Duitsland. Met andere woorden, wij lenen van Duitsland om onafgewerkte producten naar Duitsland te exporteren en afgewerkte producten vervolgens terug te importeren.

Wij hadden onze eieren ook niet allemaal in de Duitse mand hoeven te leggen, maar dat zou een pro-nationaal beleid vragen en tegen de geest van de Europese Unie ingaan. Enkel Duitsland (en Frankrijk een petit peu) heeft dat recht. Of waarom denkt men dat wij hier over het neokolonialisme van het leenkapitaal en het Vierde Rijk spreken?

De vlucht vooruit

Wat men nu bespreekt is de facto het opheffen van het Verdrag van Maastricht om de vlucht vooruit te nemen van een monetaire unie naar een politieke. Dit noemt men een 'fiscale unie,' maar hoe kan je politiek onafhankelijk staan wanneer je geen zeg hebt over je eigen geld? Dat is zoals een kind dat zich onafhankelijk noemt omdat het elke week zakgeld krijgt. Of een werkloze dat zich onafhankelijk voelt door een uitkering. En zo'n structurele maatregel moet natuurlijk absoluut nu en onmiddellijk in zeven haasten gebeuren want de crisis is acuut. Een modelvoorbeeld van wat Naomi Klein de 'Shock Doctine' noemt.

Het probleem Griekenland is even van de tafel, al ware het maar omdat de internationale kapitaalmarkten deze 2% van de Europese economie ondertussen wel hebben ingecalculeerd. Maar Spanje, de vierde grootste economie van Europa, hangt als een zwaard van Damocles boven de zoveelste Europese top die op de dag van dit schrijven begint. Zonder Spanje is het Eurogeddon, dus in deze zin is de situatie inderdaad acuut. En het voorspel spreekt boekdelen. Herman van Rompuy gaf een voorzet en Duitsland reageert (op brutale wijze en nog voordat iedereen aan tafel zat) dat er absoluut geen sprake kan zijn van een schuldenunie. Toch zal het zo vlak voor de zomer wel weer op een commedia dell'arte uitdraaien waarin iedereen na afloop zichzelf weer op de borst kan kloppen. En op naar de volgende top.

De kans van 2014

De strijd die nu gevoerd wordt is er een tussen het voortzetten van de Duitse concurrentievervalsing of het overgaan op collectieve valsmunterij. En dat alles in de naam van economische integratie. En neen, hier heeft u niets over te zeggen. De verdeeldheid in de ivoren torens is nog nooit zo groot geweest, maar men wakkert een vuur aan dat snel op de bevolking kan overschieten. In 2014 zal er dus een kans zijn.

Tenminste, indien patriottische partijen wakker worden geschud en het belang van het volk beginnen te verdedigen, maar dan moet het tegelijk gedaan zijn met de andere platitudes waar hun geloofwaadigheid onder lijdt. Het Front National heeft alleszins een mooie aanzet gegeven, maar ook daar kan het beter. De kern van de zaak is dat de legitieme boodschap van pro-nationale partijen op dit moment nog gedelegitimiseerd wordt door de achterhaalde overhead. Kijk bijvoorbeeld naar hoe het Vlaams Belang een rechtzaak tegen het ESM heeft gespannen in dezelfde week als de beruchte Zwanactie. Dewinter is alvast niet voor dat eerste bij TerZake komen opdraven. Het probleem blijft hier wel dat deze lege retoriek gemakkelijk de media haalt - terwijl de rest doodgezwegen wordt - maar met wat fantasie kan dit ook in het voordeel worden gebruikt.

De toon die men hier moet slaan is immers afhankelijk van het publieke sentiment. Dat Gouden Dageraad immigranten uit de ziekenhuizen wil verdrijven leidde tot internationale verontwaardiging. Maar Belgische dokters kunnen al maanden in de Artsenkrant lezen dat er Derde Wereldtoestanden gaande zijn in Griekse ziekenhuizen. Men moge het dus delegitimeren, deze boodschap resoneerde genoeg bij het kiespubliek om nu meer zetels dan de stalinistische KKE te halen, terwijl die laatste met dezelfde modus operandi historisch veel sterker uitgebouwd was dan Gouden Dageraad. Dit is de boodschap die bij een dergelijk fenomeen moet worden meegenomen, niet hoe "verantwoordelijk" die partij zou zijn, aldus het gezwans van Filip Dewinter.

Daarvoor hoef je Gouden Dageraad nog niet eens te steunen, overigens. Gouden Dageraad is geen bende neonazi's, het is 7% van de Griekse kiezers. En als die 7% neonazi's zijn, dan verandert dat nog niets. Die 7% heeft een mandaat gegeven aan een politieke partij, wij hebben het land waar de democratie geboren is geen lessen te lezen.

Het slaat alleszins beter aan bij de bevolking dan wat het enige Europarlementslid van het Vlaams Belang, Philip Claeys, nu doet. Je hoort hem bijna nooit en nu lanceert de man zowaar een besparingsplan! Hoewel dit de efficiëntie en effectiviteit van de Europese instellingen ongetwijfeld zal helpen en... Tja, dat is het eigenlijk. In de plaats van oppositie tegen de Europese Unie te voeren, wil Claeys blijkbaar de Vincent van Quickenborne van Europa worden zodat zij haar "geloofwaardigheid" (sic) kan terugwinnen! Aan zijn eigen geloofwaardigheid als oppositievoerend politicus hecht Claeys duidelijk minder belang. Al moet het niet verbazen als de antivakbondsleider, euroliberaal, partijsaboterend ego en Europees medewerker Rob Verreycken er voor iets tussenzit. Men kan zich afvragen of Claeys daar niet gewoon een zitje warmhoudt voor Filip Dewinter, maar als de Europese campagne van het Vlaams Belang nogmaals over Turkije en het spook van de islamisering van Europa gaat, dan zou een nieuwe partij in Vlaanderen meer kans maken.

Dreigt deze kans overigens niet door links gekaapt te worden? Peter Mertens haalt met zijn slim geschreven boek de laatste tijd terug de media en de PVDA komt volgens de laatste peilingen nu al uit op 3,4%. De bevolking moet daar alleszins niet op het heil rekenen, dat is ook makkelijk te bewijzen. Zij trekken uniform de kaart van de euro-obligaties zonder twee keer na te denken over wie het beleid vervolgens zal bepalen. Het internationale socialisme is en blijft de voorhoede van het supranationale kapitalisme.

De vlucht vooruit zal hoe dan ook genomen worden om tenminste tot 2014 de Europese Unie aan de kunstmatige beademing te houden. Hoe het Europese landschap er dan uit zal zien, dat weet niemand. Maar met de subsidies die Gouden Dageraad nu krijgt van de Griekse staat, met de afschaffing van de kiesdrempel in Duitsland (NPD) en interessante ontwikkelingen in de fluistergangen van nationalistische partijen in het Europees Parlement, is het wel zeker dat het aantal nationalisten in het EP explosief zal toenemen.

En dat zal dan de kans zijn voor een écht alternatief op en tegenbeweging voor de Europese Unie.

Er is dus werk aan de winkel!

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter